Wanneer je via ons of een andere provider een SSL-certificaat hebt afgenomen, dan installeer je die gemakkelijk via cPanel. In dit artikel leggen we uit hoe je een certificaat die je bij ons hebt besteld, installeert op je hostingruimte.

Let op! Voor een extern besteld certificaat kun je deze handleiding ook gebruiken maar dan begin je bij Stap 2.

Inhoudsopgave

Vooraf - SSL aanschaffen

Deze handleiding gaat er van uit dat je al een SSL certificaat hebt. Moet je deze nog aanschaffen? Doe dat dan eerst. Je besteld SSL gemakkelijk op onze website.

Stappenplan

Stap 1. Achterhaal de gegevens van je SSL-certificaat

Wanneer het SSL-certificaat gereed kun je via onderstaande stappen de informatie vinden waarmee je het SSL certificaat kan installeren:

1. Log in het klantenpanel
  2. Klik op SSL-certificaten
  3. Klik op het oog-icoontje

Je ziet hier de volgende drie velden staan

• Private key
  • CRT
  • Comodo Positive SSL Bundle

Deze gegevens heb je nodig om het SSL-certificaat te installeren.

Let op! Indien je dus een extern certificaat wilt gebruiken moet je bij de instantie waar je deze hebt besteld checken voor bovenstaand genoemde gegevens.

Stap 2. Installeer het certificaat

Volg onderstaande stappen om het certificaat te installeren:

1. Log in op cPanel.
  2. Klik onder de categorie Beveiliging op SSL/TLS.
  3. Klik op SSL-sites beheren
  4. Scrol naar beneden totdat je Een SSL-website installeren ziet.
  5. Klik onder Domein op het dropdown menu om de gewenste domeinnaam te selecteren.

Je vult nu de gegevens in die je eerder hebt gevonden in je klantenpanel

• Certificaat (CRT); hier vul je inhoud van CRT in
  • Persoonlijke sleutel (KEY); hier vul je de inhoud in van Private key
  • Certificeringsinstantiebundel: (CABUNDLE); hier vul je de inhoud in van Comodo Positive SSL Bundle.

Let op! De CABUNDLE is optioneel, haal dit veld leeg bij een foutmelding.

• Klik op Certificaat installeren
  • Hoera! Je SSL certificaat is geïnstalleerd.

Website configureren voor SSL

Het kan zijn dat na de installatie het bekende slotje voor je domeinnaam nog niet zichtbaar is. Je moet dan zorgen dat de https verbinding geforceerd wordt, zoals dat heet. Hoe je dit doet kan per website verschillen. We zetten hier de meest gebruikelijke manieren onder elkaar.

cPanel

Je kunt de optie inschakelen vanuit je beheeromgeving in cPanel. Ga naar de optie Domeinnamen en klik de domeinnaam aan waar het om gaat. Zorg vervolgens hier dat de optie Forceer HTTPS aan staat.

WordPress

De onderstaande stappen kunnen erg lastig zijn om uit te voeren. Daarom zijn er ook plugins die dit volledig voor je doen, zoals 'Really Simple SSL'. Deze hoef je alleen te installeren in WordPress  bij 'Plugins' en te activeren. Gebruik je Really Simple SSL , dan hoef je dus de onderstaande stappen niet uit te voeren.

1. Log in als Administrator binnen de back-end van WordPress;
  2. Ga naar 'Instellingen' en dan 'Algemeen';
    Zo ziet de back-end van WordPress eruit

3. Onder het kopje Algemene instellingen zie je o.a. de volgende 2 opties:
    • WordPress-adres (URL)
    • Siteadres (URL)

Pas hier beide adressen aan naar https. Vergeet niet op Wijzigingen opslaan te drukken om de wijzigingen op te slaan;
  4. Open de wp-config.php via een programma zoals Filezilla en voeg de volgende regel code toe zodat de back-end (/wp-admin) geforceerd wordt met SSL;
  5. define( 'FORCE_SSL_ADMIN', true );
  6. Ervaring leert dat de database in veel gevallen nog vol staat met absolute paden. Je dient deze nog aan te passen omdat er anders sprake is van mixed-content. De makkelijkste manier om dit te doen is via een plugin als Better Search Replace of via een programma als Search Replace DB. Gebruik je een caching plugin, dan adviseren we je om de cache even te legen.

Via htaccess

SSL / HTTPS forceren via een .htaccess bestand

1. Maak een .htaccess bestand aan of pas de bestaande aan

Maak een .htaccess bestand aan of pas de bestaande aan, dit doe je bij voorkeur via een teksteditor. Let daarbij op de naamgeving: .htaccess

Om de bestaande .htaccess aan te passen, moet je eerst verbinding maken via FTP. Dit doe je bv. met FileZilla

2. Voeg de rewrite code toe

Binnen de teksteditor voeg je de volgende rewrite code toe.

RewriteEngine OnRewriteCond %{HTTPS} !=onRewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

3. Plaats het .htaccess bestand online

Vervolgens zet je het .htaccess bestand online binnen de bestandsmap van je website.